naar de inhoud
High tea tafel
alle berichten

Must tea!

Het groene achterland van Medemblik lonkt. We stappen op onze gehuurde e-bike en zoeven de paden op. Dat is puur genieten met de wind in de haren mooie doorkijkjes en typische Westfriese dorpjes. We maken tussenstops bij drie theetuinen kleine oases van rust op de mooiste plekjes. 

Vanuit Medemblik Stad kiezen we voor een eerste route over de monumentale Omringdijk die de tango danst met het IJsselmeer. Vanaf het fietspad dat bovenop de dijk is aangelegd overzien we links het water en aan de andere zijde de schilderachtige dijkhuisjes en mooie vergezichten over de weilanden. We passeren recreatiegebied De Vooroever Jachthaven Andijk en – typisch voor de regio – stalletjes met fruit en groente. Voor we het weten zijn we bij de grote kerk in Andijk beland. Tijd voor een kleine pauze.

Theetuin De Libel

Een bordje wijst ons de weg naar een haast verscholen theetuin aan de voet van de dijk. Hier loopt het Kastanjepadje zo genoemd door de bewoners vertelt Marjolein Crevels. Met de fiets aan de hand bereiken we haar groene Theetuin De Libel. We wanen ons in een nostalgisch sprookje en kiezen één van de zitjes rondom de vijver. De kikkers kwaken en de kippetjes scharrelen om ons heen. Marjolein runt de theetuin samen met haar dochter. “In de afgelopen veertien jaar hebben we bezoekers van over de hele wereld ontmoet. Italianen Oostenrijkers Zwitsers zelfs Vietnamezen. Amerikanen zijn altijd overenthousiast en Duitsers zijn gék op ons kaasplankje met speciale kaasjes.” De meeste bezoekers komen hier net als wij op de fiets. Ze stappen in één van de regionale havensteden van boord en fietsen naar de volgende om daar weer op de boot te gaan. De kaart met home-made lekkernijen biedt veel keuze. Wij gaan voor verse thee en een sapje om de dorst te lessen. En natuurlijk voor specialiteit de ‘Andoiker scones’ met slagroom en aardbeienjam. Marjolein toont ons gepassioneerd als ze is nog even de knusse tuinkamer. Bij minder weer zitten
gasten hier warm en droog. Goed om te weten waar we kunnen schuilen als er een zomerse onweersbui dreigt. ‌‌

Bakker

Dit is echt onthaasten!
Maar vandaag niets van dat alles met deze stralend blauwe hemel en een zon die volop schijnt. We verlaten de dijk en besluiten – met de wind in de rug – koers te zetten naar één van die mooie Westfriese dorpjes: Oostwoud. Slingerende weggetjes groene weilanden een boer op de tractor die zijn hand opsteekt bij het passeren. En dan die echte stolpboerderijen fraai gerenoveerd met bruggetjes over het water. We kijken onze ogen uit als we even stoppen. Denk de lantaarnpalen weg en we wanen ons in de achttiende eeuw. En zien we daar nog een theetuin?

‌We parkeren onze fietsen en lopen via de zijkant naar de diepe achtertuin van Adrienne Koedooder en John Duyn. Hun bloementuin De Vliegenzwam is onzichtbaar vanaf de weg. Dit worden weer een paar Insta-waardige foto’s! Met een heerlijke cappuccino en een stuk zelfgemaakte taart: “Met natuurlijke ingrediënten en scharreleitjes van onze kippen” vertrouwt Adrienne ons toe. Dit is het echte onthaasten. Om ons heen horen we het geroezemoes van een paar buitenlandse gasten. “We zien hier toeristen van over de hele wereld. Heel bijzonder zo’n internationaal gezelschap in onze theetuin in een heel klein dorpje.”
Graag zouden we hier langer vertoeven om de stress van ons af te laten glijden – dat kan in de Bed & Breakfast – maar onze thuisbasis deze vakantie is het stadje Medemblik.
Thee- en kijktuin de Vliegenzwam Oostwoud
‌Dorpsstraat 24
‌Oostwoud

Theetuin Thee bij de Haan

We stappen weer op en vervolgen onze nostalgische route. Het dorp Twisk is een must-see in de gemeente met zijn rijksmonumenten en lieflijke gezicht. We maken gebruik van een laatste stop om de batterij van onze e-bikes wat extra power te geven.

Dat kan bij Ruud en Saskia de Haan. In hun royale tuin kiezen we een plekje in de schaduw. Ruud komt er gezellig even bij zitten voor een praatje: “Het verzorgen en aandacht geven is ons toevertrouwd wij hadden vroeger een cateringbedrijf. Vinden we alleen maar leuk als er tijd voor is natuurlijk.” We zijn onder de indruk van de bloeiende borders een echt walhalla voor de bloemenminners onder ons. Ruud: “We zijn het liefst buiten bezig of we maken onze lekkere taarten.” Wij gaan na alle zoete lekkernijen eerder op onze fietstocht voor een huisgemaakte tomatensoep met een tosti. De high tea van onze mede-gasten ziet er ook aanlokkelijk uit maar dat is voor ons volgende bezoek.

Onze fietsen zijn weer opgeladen net als wij. Tijd voor die laatste kilometers terug naar de stad. Een frisse douche en dan een welverdiend drankje op het terras. Enigszins rozig maar welvoldaan proosten we in het avondzonnetje.

Theetuin Thee bij de Haan
Dorpsweg 61 Twisk

Theetuin