naar de inhoud

Cultuurplatform Medemblik

Het Cultuurplatform Medemblik bestaat uit diverse vertegenwoordigers van organisaties op het gebied van kunst en cultuur. De meerwaarde van het Cultuurplatform is dat er een gemeentelijk netwerk is ontstaan, gemeenschappelijkheid in evenementen, afstemming, coördinatie en promotie. In 2019 is de Cultuurcoördinator aangesteld om het Cultuurplatform te coördineren, thema’s aan te jagen en te realiseren in samenwerking met het platform en de verenigingen in de gemeente.

Leden Cultuurplatform

We stellen de leden van het Cultuurplatform graag aan jullie voor:

Kirsten Dijk

Kirsten DijkSinds 1 juli 2023 is Kirsten de nieuwe cultuurcoördinator van de gemeente Medemblik en daarmee ook de voorzitter van het Cultuurplatform Medemblik. Kirsten richt zich naast lopende projecten zoals de Gouden Nacht en de dichter van Medemblik op het verbinden van culturele organisaties. Het komende jaar zal zij met name de verbinding met culturele verenigingen verstevigen en kijken waar er meer samenwerking kan zijn ook met de zzp-ers die in het culturele veld werken, binnen de gemeente Medemblik.

Joost van Alfen

Joost van Alfen

Joost van Alfen (1962) Secretaris van Het Groene Kerkje te Lambertschaag. Het Kerkje werkt louter met vrijwilligers. Jaarlijks organiseert het kerkje een aantal culturele evenementen of wordt de kerk gebruikt als trouwlocatie om geld op te halen voor het onderhoud van het prachtige monumentale gebouw, het zorgenkind. Binnen het bestuur is Joost de contactpersoon naar het culturele platform en houdt hij zich o.a. bezig met de eigen culturele programmering van de Kerk. En dat doet hij met veel plezier!

www.hetgroenekerkje.nl

Harry de Bles

Harry de Bles

Harry de Bles (62) studeerde geschiedenis in Leiden en woont in Alkmaar. Na dertig topjaren als directeur in het Marinemuseum ging hij in 2017 met militair pensioen. Omdat hij het nog te vroeg vond voor de geraniums solliciteerde hij met succes naar de functie van directeur Nederlands Stoommachinemuseum. Al vijf jaar fietst hij drie keer per week heen en weer tussen Alkmaar en Medemblik. Onderweg, langs verschillende routes door Westfriesland, kijkt hij zich rijk. Vanuit zijn passie voor, en kennis van musea levert Harry zijn bijdrage aan het verbinden en zichtbaarder maken van al het moois dat deze regio bewoners en toeristen te bieden heeft.

www.stoommachinemuseum.nl

Rene van den Broeke

Rene van den Broeke

René van den Broeke is sinds 2012 museumdirecteur van Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. Het museum verzamelt, beheert en presenteert de rijke geschiedenis van de stoomtrein en biedt een authentieke reisbeleving aan een breed publiek.

De liefde voor de stoomtrein is hem met de paplepel ingegoten. Op zijn zestiende ging hij iedere zaterdag  naar Hoorn zodat hij met de mooiste stoomtrein van Nederland mee kon rijden. Tijdens zijn studie bestuurskunde heeft hij ongeveer geleerd hoe je een (non) profit organisatie kunt (bege) leiden.

Juist het veelzijdige en het sociale aspect van het museum en het cultureel ondernemersschap vindt René het mooiste onderdeel van zijn werk.

www.stoomtram.nl

Emma Buis

Emma Buis

Emma Buis is de beheerder van Kasteel Radboud. Kasteel Radboud is al meer dan 700 jaar een gegeven in Medemblik. Een gebouw met zo’n rijke geschiedenis verdient het om met liefde te worden beheerd, zodat de verhalen niet verloren gaan. Met die liefde voor het kasteel zit het bij Emma wel goed. Naast het vertellen van de verhalen in het museum, vindt Emma het ook belangrijk dat Kasteel Radboud als ‘thuis’ voelt voor iedereen in de regio. Of het nu is om even een bakkie te doen in het Kasteel Café, langs te komen als de valkenier er is, of om met school het kasteel voor jezelf te hebben, je bent welkom. Emma en haar personeel zorgt ervoor dat het kan, zodat ook de volgende generaties kunnen opgroeien met een kasteel in hun achtertuin.

www.kasteelradboud.nl

Lisa Croese

Lisa Croese

Lisa Croese werkt als programmamaker bij de Westfriese Bibliotheken. Na haar studie Cultureel Erfgoed aan de Reinwardt Academie heeft ze een aantal jaar gewerkt bij de Museumvereniging, de branche organisatie van musea. Sinds 2018 werkt ze bij de Westfriese Bibliotheken. De bibliotheek biedt de inwoners van West-Friesland dichtbij huis toegang tot kennis en cultuur in een toegankelijke en betaalbare vorm. Naast onze boeken, tijdschriften en digitale collectie doen we dat in de vorm van een grote diversiteit aan activiteiten met ruimte voor ontmoeting en debat. Afhankelijk van het onderwerp bieden we een podium aan een deskundige. Dat kan ook een inwoner van onze eigen gemeenten zijn. Zo kun je je persoonlijk ontwikkelen, je vaardigheden vergroten en je interesses verder aanwakkeren met aanbod dat je bij ons of via ons vindt.

www.westfriesebibliotheken.nl

Marjan Doornbosch

Marjan Doornbosch

Marjan Doornbosch is al jaren actief bij het BON-theater in Medemblik. Marjan’s taak is de publiciteit en het regelen van de reserveringen en deelname aan het Cultuurplatform. Met een aantal vrijwilligers wordt ongeveer 12x per jaar een voorstelling georganiseerd. Meestal cabaret maar ook muziek en ander theater. Sinds 1994 heeft het BON-theater zich ontwikkeld tot een waardig theater waar zowel de artiest als het publiek zich thuis voelt. Eind 2020 is er een verbouwing geweest waarbij de zaal een metamorfose heeft ondergaan en, is er tot groot genoegen, ook een tribune gerealiseerd. Na afloop van de voorstelling kan er in het nieuwe Stadscafé onder het genot van een drankje nog even gezellig nagepraat worden.Vaak zijn de artiesten na afloop van de voorstelling ook in het Stadscafé aanwezig.

www.bon-theater.nl

Yvo Verschoor

Yvo Verschoor

Filmconcert pianist Yvo Verschoor bouwde in Huis Midwoud zijn eigen kleine concertzaal en piano-klank-museum. Naast filmconcerten met antieke films vinden daar regelmatig concerten plaats door internationale topmusici, evenals voorstellingen en lezingen met een link naar geschiedenis.

www.yvoverschoor.nl

René Smit & Gerda Blom

Rene en Gerda Smit

René Smit en Gerda Blom zijn de oprichters van Theaterkerk Hemels. Eind 2017 kochten zij de Nederlands Hervormde Kerk in Twisk om hun droom te verwezenlijken: een bijzonder monumentaal gebouw bewonen én ruimte bieden voor creativiteit en verbinding. Deze ambitie tezamen met hun (werk)ervaringen zorgde ervoor dat deze veelzijdige plek in hartje Twisk ontstond. In de theaterkerk zijn muziek, theater, ceremonies, samenkomsten en overnachtingen verzameld onder één dak. René en Gerda hopen dat iedereen die de kerk verlaat geïnspireerd, verrast, vermaakt of verbonden is. Zij programmeren zelf muziek en theater, maar de zaal is ook te huur voor eigen optredens. Op die manier ontstaat er een mooie mix van muziek en theater, bekend en onbekend, lokaal en nationaal, jong en oud.

www.theaterkerkhemels.nl

Michiel Vlaar

Michiel Vlaar

Michiel Vlaar is zakelijk leider van sociaal cultureel centrum De Schoof in Wervershoof. Samen met een team van veelal vrijwilligers realisseert hij de programmering. Als geboren en getogen Hauwerter voelt hij zich thuis in Gemeente Medemblik. Na een zorgcarrière is hij café-eigenaar geworden. Het ging om een klein alternatief café in Hoorn, waar cultuur hoog in het vaandel stond.

Nu geniet hij van zijn baan in Wervershoof. Als zijn werk erop zit vind je hem thuis met zijn kinderen, aan de waterkant, achter een drumstel of in de Ardennen.

Heb jij een leuk cultureel idee? Schroom dan niet en neem contact op met Michiel, hij maakt het graag samen waar.

www.deschoof.nl

Jacco Spil

Jacco Spil

Jacco Spil is reeds 40 jaar betrokken bij (groei) Bakkerijmuseum en Medemblik, suikersier- en beeldend kunstenaar, kunstdocent en coördinator. Omdat Medemblik nog steeds een onontdekte parel is en daarmee een ongekend groeipotentieel heeft.

www.deoudebakkerij.nl

 

Lars Rustenburg

Lars Rustenburg

Lars Rustenburg (1995) is Algemeen manager van het Oorlogsmuseum in Medemblik. Het Oorlogsmuseum is begonnen in 2014 en in oktober 2017 geopend door de burgemeester. Inmiddels wordt het museum gerund door 80 vrijwilligers, met een gemiddelde leeftijd van rond de 38 jaar. Het museum beslaat totaal 3.000 m2 en heeft inmiddels twee exposities ontwikkeld met bijbehorende educatieve lesprogramma’s en activiteiten voor alle leeftijden. Inmiddels ontvangen we jaarlijks rond de 100 schoolklassen. Verder probeert het Oorlogsmuseum haar maatschappelijke
steentje steeds breder bij te dragen door een erkend leerbedrijf te zijn en samen te werken  met Bureau Halt. Ook willen wij i.s.m. het Vrijwilligerspunt een Inloophuis worden voor mensen die alleen en/of eenzaam zijn en zijn wij bezig om een Filmhuis van Medemblik te worden in haar eigen Bioscoop-Theaterzaal (85 zitplaatsen).

www.educatiefwo2centrum.nl

Manifest

Het Cultuurplatform Medemblik heeft een manifest opgesteld en geven daarin een aantal aanbevelingen aan de raadsleden van gemeente Medemblik, voor het creëren van een optimaal lokaal cultureel klimaat in Medemblik. Een gezamenlijke opgave voor de gemeente, de politiek, culturele organisaties, actieve inwoners en ondernemers.

Lees hier het Manifest

Kom aanwaaien!