naar de inhoud
Narcissen

Ontdek onze gezellig pittoreske dorpen

De gemeente Medemblik kent meerdere pittoreske dorpen. Deze dorpen kun je op verschillende manieren ontdekken. Kies voor een mooie wandeling of pak de fiets!

Twisk

Twisk neemt in de gemeente Medemblik een bijzondere plaats in. Het is het enige dorp met een beschermd dorpsgezicht. Van de circa 450 huizen zijn er maar liefst ruim 100 van het stolptype. Iedere variant op het thema stolp is langs de Dorpsweg te vinden: van eenvoudig tot rijk gedetailleerd. De circa 5 kilometer lange weg door het dorp is nog altijd geplaveid met klinkers. Met daarnaast de dorpssloot met ontelbare bruggen die huizen en hoeves ontsluiten.

Kist aardappelen

Opperdoes

Opperdoes wordt al in 1311 vermeld in de archieven. Het dorp behoort van oudsher tot het type komdorp: ontstaan uit meerdere wegen die bij en op elkaar aansluiten. Lange tijd waren tuinbouw en veeteelt de belangrijkste economische activiteiten in Opperdoes. Bekend zijn de zogenaamde ‘vaarboerderijen’. Door de strijd tegen het zeewater naderde de zeedijk Opperdoes steeds dichter. Uiteindelijk is het nabijgelegen dorp Almersdorp buiten­gedijkt en in de 16e eeuw definitief aan het water gegeven.

Robachers Watermolen

Hauwert

Hauwert is een klein lintdorp met een landelijke uitstraling én met een levendig verenigingsleven. In het dorp zijn boerenbedrijven, bollenbedrijven en fruittelers gevestigd. Ook zijn er andere ondernemers actief. Zo biedt Robacher’s Watermolen ruimte voor allerlei feesten en is er onder andere een garage, bakker en camping. Het dorp heeft een peuterspeelzaal en openbare basisschool.

Mensen op de dijk

Andijk

Andijk strekt zich uit langs het IJsselmeer en is gelegen tussen Wervershoof en Enkhuizen. Zoals de naam al aangeeft is Andijk gelegen “aan de dijk”, die het IJsselmeer scheidt van het Westfriese achterland. Andijk heeft een vruchtbare kleigrond met land- en tuinbouw: bloemkool-, bloembollen- en aardappelteelt en er zijn diverse grote agrarische bedrijven gevestigd. In Andijk zijn volop mogelijkheden tot recreatie en ontspanning. Het dorp Andijk heeft maar liefst 3 musea. Zwemmen, vissen, wandelen, fietsen; Andijk biedt alle mogelijkheden.

Witte kerk

Benningbroek

Vraag je als buitenpoorter de weg in Benningbroek? Dan krijg je te horen: ‘Bij wie mot je wezen?’ Daarna word je feilloos in de juiste richting gestuurd. De inwoners zijn erg betrokken bij hun dorp: een groot deel van de inwoners levert een bijdrage aan de gemeenschap. Het dorp heeft vele voorzieningen: een openluchtzwembad, dorpshuis, peuterspeelzaal, kinderdagverblijf, openbare basisschool, buitenschoolse opvang, sportvelden met sportkantines, manege, skatebaan, speeltuin en café.

Tulpenveld met boerderij op de achtergrond

Abbekerk

Abbekerk werd ooit gebouwd op een kreekrug met aan weerszijden karaktervolle boerenstolpen. Later volgde uitbreiding met een scala aan grote en kleine woningen. Op grond van de voormalige gemeentewerf/ijsbaan ligt een nieuwbouwlocatie voor de bouw van woningen. Het dorp ademt een knusse sfeer. Er is veel groen. En de inwoners zijn gemoedelijk.

Podcastserie; Medemblik, door de ogen van...

Met de podcast DOOR DE OGEN VAN… gaan we met elkaar op zoek naar de identiteit van de 17 verschillende kernen van de gemeente. Wat is het unieke DNA van de stad en de dorpen in óns Medemblik?

Podcast beluisteren?
Podcast Medemblik

Kom aanwaaien!