naar de inhoud
Uitzicht over de haven
alle berichten

De heerlijke havens van Medemblik

Lekker eten, een wijntje erbij en kabbelend water om je heen. Meer heb je niet nodig om je rijk en blij te voelen. En de gastvrijheid in Medemblik krijg je er gratis bij! Dus stap aan boord, trek je jas uit en blijf een tijdje. Gezellig!

‘Wie heb ut’. Het is een West-Friese uitspraak die past bij een dag als deze. We zijn aan boord van deFortuna van schipper en havenbewoner Paul Kruisbrink. Zijn gasten zijn het roerend eens dat Medemblik hét heeft. Of sterker nog: “Medemblik heeft alles’’, zegt Marcel Hanenberg een tikkie mijmerend, terwijl hij over het water van de Oosterhaven tuurt.

Borrel opp een boot

Charmes
Hij is havenmeester van het Regatta Center en drinkt vandaag een glaasje met zijn collega’s Peter Vroonland van de Westerhaven en Ivonne Kirsch- baum van Stadshavens Medemblik, waar tevens de Oosterhaven en Pekelharinghaven onder vallen. Maar liefst zes havens heeft onze stad. Goed voor duizenden boten die hier jaarlijks afmeren. Je kunt hier kiezen, ga je voor het uitzicht op het IJsselmeer? Dan is het Regatta Center ideaal. Andere zoeken gezelligheid ga dan liggen in de historische stad en kies voor de Westerhaven, Oosterhaven of Pekelharinghaven. We voelen daarom geen concurrentie onderling, elke haven heeft z’n eigen charmes.’’
Zonder gladjes te willen klinken, geeft Marcel toe dat de havens elkaar juist versterken. “Wij hebben gasten die de ene periode graag bij ons liggen en later liever in de stad (het Regatta Center is buitendijks, red.). Ik snap dat. En waarom niet, hier heb je die keuze.’’

Handelsmerk

Dan komt René Waldram aanwaaien op zijn fiets. ‘Havenmeester René’ staat op zijn rode overall, z’n handelsmerk. Hij proost even gezellig mee en is duidelijk apetrots op zijn werkplek. “Mensen komen hier graag terug. Dat komt omdat je het gevoel krijgt dat je thuis komt. Wij kennen onze gasten persoonlijk. Vaste ligplaatshouders staan gewoon in onze telefoon.’’ Hij krijgt direct bijval van iedereen, maar als Michel Meijer met oesters aan boord komt, is de aandacht snel verlegd. Aanvalluh! Michel is eigenaar van restaurant Meijers 2.0 aan de Oosterhaven en trakteert op lekkers.
Borrel op een boot
Bruine Vloot

“Geniet ervan!’’ zegt hij proostend met Joey Brakeboer. Jazeker, hij van die gelijknamige legendárische bruine kroeg aan de Oosterhaven. Daar waar de tijd heeft stilgestaan en waar zijn vader Jack nog altijd bevlogen aan de toog staat. Joey is de derde generatie kasteleins van het café, dat zonder overdrijven wereldwijde faam geniet.

“Iedere zeiler kent Brakeboer. We hebben gasten die speciaal voor ons naar Medemblik komen.’’ Vooral aan de Bruine Vloot heeft Joey goede herinneringen. De schepen voor groepsreizen zijn ’s zomers vaste prik bij de kroeg voor de deur.

“Ik mis ze echt als het seizoen weer voorbij is.’’

Wijnglazen
Dit seizoen wordt overigens steeds langer. Met een voorzichtig begin in april tot vér in oktober. Nu de zomerse temperaturen steeds langer aanhouden, blijven de havens langer open. Ook evenementen verspreiden zich meer over het jaar, met bijvoorbeeld de Bokkentoer en de Beurtveer race in oktober. Feesten, markten, festivals, concerten, er is bijna elke week wel iets te beleven in de stad.
Borreltafel op een boot

Ivonne: “Dat wordt ook erg gewaardeerd. Net als schoon sanitair en wifi.’’ Het duurt niet lang of de schalen zijn leeg en de drankjes zijn op. Iedereen vertrekt weer naar zijn eigen werkplek, maar zoals Ivonne zegt; Wél de mooiste werkplek van Nederland.

“Trek je jas uit en blijf een tijdje!”

Mensen op een boot