naar de inhoud

Graventapijt Themadag

zondag 8 september 2024

Het Graventapijt van Kasteel Radboud is een uniek meerjarig project, waarbij op middeleeuwse wijze een wandkleed wordt gemaakt. Op deze dag vind je de borduursters zelf in de Ridderzaal met één of meer van de wandkleden.

Zij vertellen meer over het project, zoals welke specifieke middeleeuwse technieken er gebruikt zijn. Ook demonstreren zij hoe ze de borduursteken zetten. In de middeleeuwen was het belangrijk dat iedereen kon zien hoe lang jouw familie al aan de macht was en van wie jij afstamde. Dat gebeurde met een zogenaamde successiereeks.

Het Graventapijt is de successiereeks van de Graven van Holland, tot aan Floris V, de bouwer van het kasteel. Het tapijt wordt geborduurd door een groep vrijwilligers, waarbij gebruik wordt gemaakt van authentieke borduursteken en materialen.

Het ontwerp is speciaal voor Kasteel Radboud gemaakt door historicus Marius Bruijn, in de stijl, vorm en inhoud van rond 1300. Meer over dit project en de ontwerpen is te vinden in de Gravenkamer van het museum.