De Gouden Nacht van 2020 gaat helaas niet door, maar is verplaatst naar 2021. Bekijk hier alvast een voorproefje:
De Gouden Nacht die dit jaar door de culturele organisaties in Benningbroek, Lambertschaag, Medemblik, Midwoud, Twisk en Wervershoof op 31 oktober 2020 georganiseerd zou worden is vanwege het verbod van evenementen met het gevaar van de verspreiding van het corona-virus gecancelled. De gemeente is voornemens het hele programma door te schuiven naar volgend jaar, zaterdag 30 oktober 2021.
BENNINGBROEK, LAMBERTSCHAAG, MEDEMBLIK, MIDWOUD, TWISK EN WERVERSHOOF
31 OKTOBER 2020 | 19:00 - 22:00 uur
De Gouden Nacht van 2020 gaat helaas niet door, maar is verplaatst naar 2021. Bekijk hier alvast een voorproefje:
De Gouden Nacht staat dit jaar in het teken van herdenken. In een gloedvol verlicht Medemblik organiseren de culturele organisaties activiteiten waarbij herinneringen worden opgehaald, Medemblikse helden worden herdacht en bijzondere gebeurtenissen worden herbeleefd.
In kleine groepen ben je onderdeel van het verteltheater over de oorlog en het Westfries verzet, of doe je mee tijdens het Gouden Uur met de theatrale wandeltocht op zoek naar het verloren schip uit Medemblik. Op basis van jouw online reservering kun je verschillende gratis optredens en sfeervolle herdenkingsmomenten bezoeken.
Stel je eigen unieke programma samen en maak, als je wilt, gebruik van ons vervoersysteem. De activiteiten vinden plaats in Benningbroek, Lambertschaag, Medemblik, Midwoud, Twisk en Wervershoof.
Let op: wij volgen de Corona maatregelen strikt op. Lees hier ons Corona protocol. Graag 10 minuten voor aanvang aanwezig zijn bij een voorstelling.
Download hier het blokkenschema van de Gouden Nacht in Medemblik.
Het is mei 1715. De trots van Medemblik vaart eindelijk uit: een oorlogsschip dat in de haven is gebouwd. Met tientallen opvarenden uit Medemblik en omstreken: officieren, matrozen, scheepsjongens. De reis naar de Oostzee zal zo’n drie maanden duren. Aan de wal blijven de familieleden achter. Een paar maanden later het verschrikkelijke nieuws: het schip is gezonken. Slechts een handvol mannen keert terug.
300 jaar lang is het schip spoorloos verdwenen. Maar dan: een maritieme kaart, een aanwijzing waar het schip zou kunnen liggen: De start van een spannende ontdekkingsreis! Wie waren de zeelieden? Wat was de impact op de stad Medemblik? En wordt het schip uiteindelijk gevonden?
Ga mee op ontdekkingsreis tijdens ‘Het Gouden Uur’ in de Gouden Nacht. In dit uur ontdek je Medemblik in 1715. Beleef je de historie van het schip. Vanaf de bouw, de glorieuze doop, de tocht door de Oostzee tot aan het herdenken van de bemanningsleden. Tijdens ‘Het Gouden Uur’ ben jij onderdeel van een theatervoorstelling die start in het oude stadhuis.
Een avontuur voor het hele gezin. Lukt het je om het schip te vinden?
In het Bakkerijmuseum is de expositie over de voedseldistributie tijdens de oorlog. Met vele originele voorwerpen brengen we de uitgebreidheid van het distributiesysteem in beeld. Ervaar ook de sensatie van de droppings in Westfriesland met originele parachutes. Theo Spil vertelt het verhaal over de gevolgen van het distributiesysteem en de voedselschaarste voor de bakker.
Herdenken is verwant aan gedenken en herinneren. Maar het heeft ook de betekenis van ‘in herinnering brengen’, memoreren of vieren. In het mooi uitgelichte, sfeervolle Witte Kerkje in Benningbroek kun je stil staan bij een persoon of een gebeurtenis.
Huis Midwoud neemt je in de Gouden Nacht mee naar het Medemblik van 100 jaar geleden. Tijdens het filmconcert Medemblik aan Zee zeil je samen met filmconcertpianist Yvo Verschoor mee terug naar de tijd van de toverlantaarn en de stomme film, de tijd van zeilende vissers en verre zeereizen.
Beleef de oorlogsjaren in Medemblik door de ogen van moedige vrouwen en een burgemeester. In vier korte scènes nemen de spelers je mee langs verschillende oorlogsverhalen. Leed en onzekerheid, liefde en verraad, zorg en doortastendheid zijn thema’s die de herinneringen aan de oorlog niet snel uitwissen. De verhalen zijn een mix van eigen familieverhalen en bekende verhalen uit de canon van Medemblik.
Vanuit het Cultureel Centrum de Schoof wandel je mee naar het kerkhof van de Sint Werenfriduskerk waar graven van markante personen letterlijk en figuurlijk zijn uitgelicht en nog nooit vertelde verhalen ten gehore gebracht worden. Je zult het ervaren als een verstilde wandeling waarbij we terugkijken en herdenken. Na de wandeling is er in de Schoof gelegenheid om na te praten onder het genot van een consumptie.
Kom luisteren naar de spannende verhalen over het goed georganiseerde verzet in Westfriesland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ingewijden vertellen over de vele vliegbewegingen boven de polder van Engelse en Amerikaanse bommenwerpers en jachtvliegtuigen en droppings van wapens en geheimagenten bij boerderijen en andere plekken.
Theaterkerk Hemels biedt een sfeervol podium aan pianiste Marlies du Mosch die de bezoekers betovert met haar prachtige muziek die zich kenmerkt door het filmische karakter, waarbij de luisteraar zijn of haar eigen verhaal kan vormen. Het brengt je tot stilstand die past bij het thema van de Gouden Nacht: herdenken. Speciaal voor De Gouden Nacht heeft Marlies een nieuwe compositie gemaakt die in Theaterkerk Hemels de première zal beleven.
Voor parkeren in het centrum van Medemblik geldt een blauwe zone van max. 2 uur met parkeerschijf. Buitendijks is er een grote parkeerplaats op loopafstand van Meelmolen de Herder en het centrum. Bij de overige locaties (buiten het centrum van Medemblik) kan gewoon overal geparkeerd worden. Heb je geen vervoer, maar wil je wel graag voorstellingen bezoeken? Stuur een e-mail naar info@visitmedemblik.nl. Dan zorgen wij voor passend vervoer.
Plan je bezoekWil je met het openbaar vervoer naar Medemblik komen, neem dan bus 239 vanaf station Hoorn. Deze gaat ook door Opperdoes. Buurtbus 415 rijdt van Medemblik door Onderdijk, Wervershoof, Hauwert, Westwoud, Ooster- en Westerblokker en heeft als eindhalte station Hoorn.
Plan je reisVele bezoekers staken hun licht op tijdens de Gouden Nacht op zaterdag 26 oktober 2019. De roemrijke 17e eeuw kwam groots tot leven tijdens de gouden parade op de Nieuwstraat en tijdens het slotstuk bij het Stadhuis. Oude panden, kerkjes, molens, musea en Kasteel Radboud openden aansluitend hun deuren voor publiek met theater, muziek, geschiedenis, exposities en (kinder)activiteiten. Een impressie van deze zeer geslaagde Gouden Nacht!
Bekijk de foto's